W sklepach pojawiają się pierwsze polskie pomidory malinowe, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie kremu z naszego przepisu. Zupa jest pyszna, a w dodatku niskokaloryczna. Z pewnością posmakuje także dzieciom.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ze śmietanką
Pomidory naciąć na krzyż z góry i z dołu, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić, odlać wodę i przełożyć pomidory na sito do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek na plasterki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Wrzucić marchewkę i pietruszkę. Smażyć razem 3 minuty. Dodać pomidory i zagotować, a następnie wlać bulion. Gotować około 15 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Drobno posiekać bazylię.
Zupę zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem. Dodać bazylię, sos Worcester i śmietankę. Posolić i popieprzyć do smaku.
Dodaj komentarz