Zupa krem z pomidorów malinowych

W sklepach pojawiają się pierwsze polskie pomidory malinowe, a najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie kremu z naszego przepisu. Zupa jest pyszna, a w dodatku niskokaloryczna. Z pewnością posmakuje także dzieciom.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 750 ml bulionu warzywnego,
  • - 1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
  • - 2 duże marchewki,
  • - 1 pietruszka,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 1 duża cebula,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka sosu Worcester,
  • - ½ łyżeczki cukru,
  • - pęczek bazylii,
  • - 50 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory naciąć na krzyż z góry i z dołu, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić, odlać wodę i przełożyć pomidory na sito do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.



Krok 2

Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki.



Krok 3

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek na plasterki.



Krok 4

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Wrzucić marchewkę i pietruszkę. Smażyć razem 3 minuty. Dodać pomidory i zagotować, a następnie wlać bulion. Gotować około 15 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.



Krok 5

Drobno posiekać bazylię.



Krok 6

Zupę zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem. Dodać bazylię, sos Worcester i śmietankę. Posolić i popieprzyć do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.