Tarta z kremem budyniowym i owocami

Autor:

Martam2491

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g miękkiego masła Łaciate

Krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka 3,2 % Łaciate
  • 1 szklanka śmietanki 36% Łaciata
  • 150 g miałkiego cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła

Przygotowanie

Kruche ciasto

Wszystkie produkty umieszczamy w miseczce i zagniatamy całość aż do połączenia składników. Gotowe ciasto należy schodzić w lodówce ok.30 min. Następnie wyklejamy spód w okrągłej foremce uprzednio wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.



Krem budyniowy

W rondelku umieszczamy 1,5 szklanki mleka, śmietankę 36%, masło, cukier i całość należy zagotować. W misce miksujemy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pół szklanki mleka. Tak przyrządzoną płynną masę wlewamy do gotującego się na wolnym ogniu mleka ze śmietanką, cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Gotowy krem należy ostudzić.



Ostatni etap

Ostudzony krem budyniowy wykładamy na również ostudzony spód z kruchego ciasta. Na wierzchu kremu można umieścić sezonowe owoce - np. maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie - wedle uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.