Wszystkie produkty umieszczamy w miseczce i zagniatamy całość aż do połączenia składników. Gotowe ciasto należy schodzić w lodówce ok.30 min. Następnie wyklejamy spód w okrągłej foremce uprzednio wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
W rondelku umieszczamy 1,5 szklanki mleka, śmietankę 36%, masło, cukier i całość należy zagotować. W misce miksujemy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pół szklanki mleka. Tak przyrządzoną płynną masę wlewamy do gotującego się na wolnym ogniu mleka ze śmietanką, cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Gotowy krem należy ostudzić.
Ostudzony krem budyniowy wykładamy na również ostudzony spód z kruchego ciasta. Na wierzchu kremu można umieścić sezonowe owoce - np. maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie - wedle uznania.
Dodaj komentarz