Baba drożdżowa z bakaliami

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

baba

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 kg. mąki,
  • cukier puder,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki suszonej moreli,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki mieszanki keksowej,
  • 2 łyżki wiśni parzonych

Przygotowanie

Krok 1

Bakalie zalać wodą, aby zmiękły. Odcedzić i morele drobno pokroić. Mleko zagotować, rozpuścić w nim masło i cukier, następnie dodać jajka i rozbić trzepaczką. Do ciepłego jeszcze mleka dodać drożdże, rozmieszać. Taki zaczyn zostawić na noc. Rano dodać mąkę, bakalie i wodę, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie piec 50 minut w 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.