Danie: Podwieczorek, Deser, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 1-2 godz. do napęcznienia. Odcedzić. Croissanty przekroić w poprzek na pół. Połową wyłożyć spód okrągłego naczynia żaroodpornego. Posmarować lekko dżemem figowym. W miseczce zmieszać posiekane daktyle (ja wolę większe kawałki), orzechy, migdały, pistacje, pestki dyni i odsączone rodzynki. Połową posypać ułożoną i posmarowaną dżemem część croissantów. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta. Posypać pozostałą mieszanką suszonych owoców i orzechów. Do rondelka wlać mleko. Dodać miód i cukier. Zagotować. Mieszanką zalać składniki w formie. Następnie 250 ml śmietanki Łaciatej 36% ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przełożyć na wierzch formy. Wyrównać. Posypać cynamonem. Natychmiast wstawić przyszłe Om Ali do piekarnika nagrzanego do 200*. Piec 15-20 min., do zezłocenia wierzchu. W międzyczasie pozostałe 300 ml śmietanki Łaciatej 36% ubić na sztywno pod koniec dodając 1-2 łyżki cukru (wedle uznania). Upieczone, jeszcze gorące Om Ali podawać z dużym kleksem bitej śmietany.
Rogaliki można zastąpić chałką.
Dodaj komentarz