Tarta z mozzarellą i szpinakiem

Pyszna bezmięsna tarta, która idealnie sprawdzi się na kolację. Jest bardzo smaczna oraz sycąca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • mrożony szpinak
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g Sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • sól i pieprz do smaku (ok. ½ łyżeczki)
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i sól. Zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je na godzinę do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy formę ciastem. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i obciążamy np. grochem, fasolą. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.



Krok 3

Ciasto po upływie czasu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wkładamy mrożony szpinak oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż woda odparuje. Dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz do smaku. Następnie odstawiamy do ostudzenia.



Krok 4

Na upieczony spód tarty wykładamy masę szpinakową. Układamy na wierzch pokrojoną w plastry mozzarellę. Gotową tarte wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.