Pyszna bezmięsna tarta, która idealnie sprawdzi się na kolację. Jest bardzo smaczna oraz sycąca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i sól. Zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy je na godzinę do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy formę ciastem. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i obciążamy np. grochem, fasolą. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Ciasto po upływie czasu wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wkładamy mrożony szpinak oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż woda odparuje. Dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz do smaku. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Na upieczony spód tarty wykładamy masę szpinakową. Układamy na wierzch pokrojoną w plastry mozzarellę. Gotową tarte wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz