Szaszłyki z wołowego mięsa mielonego z dodatkiem sosu śmietankowego

Szaszłyki z wołowego mięsa mielonego to rewelacyjny, oryginalny dodatek do każdego obiadu. Wspaniale prezentują się również jako danie z grilla, zwłaszcza z dodatkiem sosu śmietankowego.

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 650 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sos śmietankowy

  • 250 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kopru posiekanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek i rozdrabniamy. Siekamy drobno liście pietruszki.



Krok 2

Mięso mielone zagniatamy z pokrojoną cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem i musztardą. Z mięsa formujemy wałki (grubość ok. 3 cm) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.



Krok 3

Szaszłyki rozmieszczamy na folii aluminiowej na ruszcie i opiekamy do uzyskania barwy brązowej z obu stron ( czas ok. 10 min).



Krok 4

Obieramy i rozdrabniamy czosnek, następnie mieszamy go ze śmietanką Łaciatą 12%, solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Sos podajemy razem z szaszłykami.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.