Cielęcy sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński jest potrawą austriacką, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Sznycel z udźca cielęcego jest daniem o wysokich walorach odżywczych. W Polsce podawany jest z sadzonym jajkiem. Dobrze usmażony kotlet ma luźną, lekko pomarszczoną panierkę.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę tniemy w plastry i rozbijamy na 5 mm płaty.



Krok 2

Przygotowane mięso obtaczamy w mące, jajku, a na sam koniec w bułce tartej.



Krok 3

Kotlety smażymy z obu stron na tłuszczu na patelni. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy mięso na kilka minut, aby mięso doszło. Dzięki temu skórka ładnie się pomarszczy i będzie odstawała od przygotowanego kotleta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.