Sznycel wiedeński jest potrawą austriacką, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Sznycel z udźca cielęcego jest daniem o wysokich walorach odżywczych. W Polsce podawany jest z sadzonym jajkiem. Dobrze usmażony kotlet ma luźną, lekko pomarszczoną panierkę.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Cielęcinę tniemy w plastry i rozbijamy na 5 mm płaty.
Przygotowane mięso obtaczamy w mące, jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na tłuszczu na patelni. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy mięso na kilka minut, aby mięso doszło. Dzięki temu skórka ładnie się pomarszczy i będzie odstawała od przygotowanego kotleta.
Dodaj komentarz