Schab pieczony w jabłkach

Schab i jabłka to bardzo dobre połączenie. Idealnie pasuje na rodzinny obiad. Jabłka dodają lekkiej słodyczy, cebule odrobinę ostrości. Mięso jest mięciutkie i delikatne. Przepis wart wypróbowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg jabłek
  • 6 czerwonych cebul
  • Garść gałązek rozmarynu
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Schab myjemy, kroimy w plastry, przyprawiamy solą i papryką, a następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.



Krok 2

Jabłka kroimy w półksiężyce , usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w plasterki. W lekko podgrzanym soku jabłkowym rozpuszczamy miód.



Krok 3

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy schab, jabłka i cebulę. Całość zalewamy winem i sokiem jabłkowym. Dodajemy rozmaryn.



Krok 4

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 18:25:00

Ciekawy pomysł, wygląda pysznie i na pewno bardzo smaczny.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.