Schab i jabłka to bardzo dobre połączenie. Idealnie pasuje na rodzinny obiad. Jabłka dodają lekkiej słodyczy, cebule odrobinę ostrości. Mięso jest mięciutkie i delikatne. Przepis wart wypróbowania.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Schab myjemy, kroimy w plastry, przyprawiamy solą i papryką, a następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Jabłka kroimy w półksiężyce , usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w plasterki. W lekko podgrzanym soku jabłkowym rozpuszczamy miód.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy schab, jabłka i cebulę. Całość zalewamy winem i sokiem jabłkowym. Dodajemy rozmaryn.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 18:25:00
Ciekawy pomysł, wygląda pysznie i na pewno bardzo smaczny.
Odpowiedz