Pyszna, sycąca tarta warzywna, która nadaje się na każdą porę roku. Prosta w przygotowaniu, praktycznie sama się robi.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy. Następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 210°C. W garnku zagrzewamy wodę z odrobiną soli. Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
Do gotującej się wody wrzucamy warzywa i gotujemy przez około 10 minut. Następnie odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy ze śmietanką Łaciatą, serem żółtym i przyprawami. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C.
Warzywa wykładamy na ciasto i zalewamy sosem z jajek. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. W czasie pieczenia, około 10 minut przed końcem ścieramy na ciasto ser mozzarella.
Dodaj komentarz