Tarta z warzywami i serem

Pyszna, sycąca tarta warzywna, która nadaje się na każdą porę roku. Prosta w przygotowaniu, praktycznie sama się robi.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego Milko
  • 1 żółtko
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Szczypta soli – czyli ok. ¼ łyżeczki

Farsz:

  • ¾ paczki mrożonych warzyw (m.in. brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por )
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 spore jajka lub 3 mniejsze
  • 125 ml Śmietanki Łaciata 30%
  • 6-8 łyżek startego sera żółtego Mlekpol
  • 50g mozzarelli Mlekpol
  • Ok. ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy. Następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 210°C. W garnku zagrzewamy wodę z odrobiną soli. Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 3

Do gotującej się wody wrzucamy warzywa i gotujemy przez około 10 minut. Następnie odstawiamy.



Krok 4

Jajka roztrzepujemy ze śmietanką Łaciatą, serem żółtym i przyprawami. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C.



Krok 5

Warzywa wykładamy na ciasto i zalewamy sosem z jajek. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. W czasie pieczenia, około 10 minut przed końcem ścieramy na ciasto ser mozzarella.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.