Naleśniki pod pierzynką

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 560 g mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 375 ml mleka Łaciate
  • 375 ml wody
  • Tłuszcz do smażenia

Masa serowa:

  • 620 g sera tłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 1 garść rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej

Zalewa :

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i pozostałe produkty, zmiksuj ciasto. Smaż na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.



Masa serowa

Ser przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Smarować naleśniki masą, zwijać w rulony. Tortownicę o wymiarach 27 cm wysmarować tłuszczem, układać naleśniki w spiralę.



Zalewa

Wybić jajka do miski, dodać cukier, dobrze ubić. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Zalewą zalać naleśniki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 30 minut. Podawać gorące.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.