Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pokrojone zimne masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy sól oraz wodę, następnie ciasto wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Mały kawałek ciasta możemy zostawić do dekoracji. Następnie spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Wyciągamy upieczone ciasto i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Por myjemy i kroimy. Następnie blanszujemy go chwilę we wrzątku. Cebulkę kroimy drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Śmietankę Łaciatą mieszamy z jajkiem i żółtkiem. Dodajemy do masy przyprawy i całość mieszamy.
Na spód tarty wykładamy por, cebulkę, szpinak oraz pokruszony ser kozi. Całość zalewamy masą ze śmietanki Łaciatej i jajek. Jeśli zostawiliśmy ciasto do udekorowania wierzchu, to układamy je na tarcie. Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut.
Dodaj komentarz