Tarta wytrawna, którą można łatwo przygotować. Łosoś idealnie smakuje ze szpinakiem. To pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Będziemy wykorzystywać połowę gotowego ciasta. Drugą część można zamrozić i wykorzystać następnym razem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Dodajemy jajko oraz sól. Ciasto zagniatamy, aby powstała drobna kruszonka. Wlewamy 1 łyżkę wody i zagniatamy łącząc składniki, by powstała z nich gładka kula. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, aby wielkość była odrobinę większa niż forma do tarty. Ciastem wykładamy formę (spód oraz boki). Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy na chwilę do lodówki do czasu, aż piekarnik się nagrzeje. Drugą część ciasta zamrażamy.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na wierzch kładziemy ziarna fasoli. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy dalej przez około 12-15 minut, by się lekko ciasto przyrumieniło.
W czasie kiedy ciasto nam się piecze przygotowujemy nadzienie. Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy połowę szpinaku i podgrzewamy, aż zwiędnie. Studzimy. To samo robimy z drugą połową szpinaku. Odcedzamy je z nadmiaru wody i siekamy.
Łososia opłukujemy i usuwamy skórę oraz ości. Lekko solimy, smarujemy oliwą. Grillujemy na patelni grillowej przez parę minut, aby lekko go podsmażyć.
Jak ciasto się już upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę mieszamy i smażymy przez około 1-2 minut. Odstawiamy z ognia. Wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Stawiamy znowu na gazie, mieszamy i gotujemy, aż sos nam zgęstnieje. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, aby sos był gładki. Dodajemy śmietankę Łaciatą, sól i pieprz. Odstawiamy, aby przestygł.
W piekarniku zwiększamy temperaturę do 180 stopni C, nagrzewamy. Na upieczone ciasto wykładamy łososia i szpinak. Do beszamelu dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy i przekładamy go na tarte. Posypujemy serem Jantar i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem lekko studzimy. Smacznego!
Dodaj komentarz