Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta wytrawna, którą można łatwo przygotować. Łosoś idealnie smakuje ze szpinakiem. To pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 250 g mąki pszennej tortowej
  • - 150 g masła Mazurski Smak (chłodnego)
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 jajko

Nadzienie

  • - 400 g szpinaku
  • - 400 g łososia (filety)
  • - 1 łyżeczka oliwy
  • - 2 łyżki tartego sera Jantar
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku

Sos

  • - 50 g masła Mazurski Smak
  • - 50 g mąki
  • - 500 ml mleka Mazurski Smak 2%
  • - 80 ml Śmietanki UHT Łaciata 30%
  • - 1 jajko

Dodatkowo

  • - 100 g suchych ziaren fasoli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Będziemy wykorzystywać połowę gotowego ciasta. Drugą część można zamrozić i wykorzystać następnym razem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Dodajemy jajko oraz sól. Ciasto zagniatamy, aby powstała drobna kruszonka. Wlewamy 1 łyżkę wody i zagniatamy łącząc składniki, by powstała z nich gładka kula. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, aby wielkość była odrobinę większa niż forma do tarty. Ciastem wykładamy formę (spód oraz boki). Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy na chwilę do lodówki do czasu, aż piekarnik się nagrzeje. Drugą część ciasta zamrażamy.



Krok 3

Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na wierzch kładziemy ziarna fasoli. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy dalej przez około 12-15 minut, by się lekko ciasto przyrumieniło.



Krok 4

W czasie kiedy ciasto nam się piecze przygotowujemy nadzienie. Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy połowę szpinaku i podgrzewamy, aż zwiędnie. Studzimy. To samo robimy z drugą połową szpinaku. Odcedzamy je z nadmiaru wody i siekamy.



Krok 5

Łososia opłukujemy i usuwamy skórę oraz ości. Lekko solimy, smarujemy oliwą. Grillujemy na patelni grillowej przez parę minut, aby lekko go podsmażyć.



Krok 6

Jak ciasto się już upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę mieszamy i smażymy przez około 1-2 minut. Odstawiamy z ognia. Wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Stawiamy znowu na gazie, mieszamy i gotujemy, aż sos nam zgęstnieje. Gotujemy kolejne 2-3 minuty, aby sos był gładki. Dodajemy śmietankę Łaciatą, sól i pieprz. Odstawiamy, aby przestygł.



Krok 7

W piekarniku zwiększamy temperaturę do 180 stopni C, nagrzewamy. Na upieczone ciasto wykładamy łososia i szpinak. Do beszamelu dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy i przekładamy go na tarte. Posypujemy serem Jantar i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem lekko studzimy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.