Proste w przygotowaniu słodkie tartaletki. Kruche ciasto i mus malinowy to idealne połączenie. Przepis rewelacyjny dla dzieci.
Danie: Podwieczorek
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Masło kroimy w kostkę. Dodajemy do niego żółtko, sól, cukier i wodę. Mieszamy składniki nożem, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki. Spody nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
Do garnka wkładamy maliny i podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy cukier i podgrzewamy chwilę, aż maliny się rozmrożą i puszczą sok. Następnie owoce miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkie ilości ciepłej wody i dodajemy do musu. Zagotowujemy, mus musi zgęstnieć.
Upieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez około 10 minut. Następnie wypełniamy tartaletki musem malinowym.
Dodaj komentarz