Tartaletki z musem malinowym

Proste w przygotowaniu słodkie tartaletki. Kruche ciasto i mus malinowy to idealne połączenie. Przepis rewelacyjny dla dzieci.

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 duże żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Mus:

  • 300-400 g mrożonych malin
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 70 g cukru
  • żurawina do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy w kostkę. Dodajemy do niego żółtko, sól, cukier i wodę. Mieszamy składniki nożem, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki. Spody nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.



Krok 3

Do garnka wkładamy maliny i podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy cukier i podgrzewamy chwilę, aż maliny się rozmrożą i puszczą sok. Następnie owoce miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkie ilości ciepłej wody i dodajemy do musu. Zagotowujemy, mus musi zgęstnieć.



Krok 4

Upieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez około 10 minut. Następnie wypełniamy tartaletki musem malinowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.