Tartaletki z gruszką

Proste i szybkie w wykonaniu tartaletki z ciasta francuskiego z gruszką. Idealny letni deser, kiedy nie mamy za dużo czasu na pieczenie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6-8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek

Osób: 6-8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • listki mięty do dekoracji
  • masło do posmarowania foremek

Dodatkowo:

  • 40 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy.



Krok 2

Foremki do tartaletek smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy je ciastem francuskim. Nakłuwamy spody ciasta. Następnie przykrywamy je folią aluminiową z obciążeniem np. groch, ryż itp. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut.



Krok 3

Gruszki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki i usuwamy gniazda nasienne. Podpieczone spody wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Układamy w tartaletkach gruszkę, posypujemy cynamonem i cukrem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-8 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.