Proste i szybkie w wykonaniu tartaletki z ciasta francuskiego z gruszką. Idealny letni deser, kiedy nie mamy za dużo czasu na pieczenie.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6-8
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy.
Foremki do tartaletek smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy je ciastem francuskim. Nakłuwamy spody ciasta. Następnie przykrywamy je folią aluminiową z obciążeniem np. groch, ryż itp. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Gruszki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki i usuwamy gniazda nasienne. Podpieczone spody wyjmujemy z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Układamy w tartaletkach gruszkę, posypujemy cynamonem i cukrem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-8 minut.
Dodaj komentarz