Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
150 ml śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, dodać 2 łyżki serka i łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Wsypać pokrojony w kostkę wafelek o smaku czekoladowym. Wlać do małej miseczki ( ja wyłożyłam ją folią). Wstawić do lodówki do stężenia.
Masło roztopić. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z wystudzonym masłem. Wyłożyć do tortownicy ( o średnicy około 24 cm.) 350 ml kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru. Do sera dodać ubitą śmietankę i 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 8 łyżkach wody. Masę wafelkową wyłożyć z miseczki na środek tortownicy. Przykryć masą serową. Schłodzić 12 godz. Zdjąć obrzeże tortownicy i udekorować startym wafelkiem.
Dodaj komentarz