Sernik z waflową niespodzianką

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg serka naturalnego
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 150 g herbatników
  • 150 g masła
  • 1 wafelek czekoladowy
  • 2 wafelki nugatowe

Przygotowanie

Krok 1

150 ml śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, dodać 2 łyżki serka i łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Wsypać pokrojony w kostkę wafelek o smaku czekoladowym. Wlać do małej miseczki ( ja wyłożyłam ją folią). Wstawić do lodówki do stężenia.



Krok 2

Masło roztopić. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z wystudzonym masłem. Wyłożyć do tortownicy ( o średnicy około 24 cm.) 350 ml kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru. Do sera dodać ubitą śmietankę i 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 8 łyżkach wody. Masę wafelkową wyłożyć z miseczki na środek tortownicy. Przykryć masą serową. Schłodzić 12 godz. Zdjąć obrzeże tortownicy i udekorować startym wafelkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.