Tartaletki z kremem mascarpone i poziomkami

Pyszne tartaletki z kremem mascarpone i poziomkami to pomysł na idealny letni deser. Jest prosty w przygotowaniu i zasmakuje każdemu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Krem:

  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Listki mięty do dekoracji
  • Ok 300 g poziomek

Dodatkowo:

  • Ok 40 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek. Na wierzch każdej układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy do śmietanki Łaciatej 2 łyżki sera i mieszamy. Potem dokładamy resztę i delikatnie mieszamy.



Krok 4

Poziomki myjemy i osuszamy. Upieczone tartaletki wypełniamy gotowym kremem i układamy na każdej poziomki.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby się ubiła.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Monika Och

Opublikowany: 2018-01-10 06:58:00

Pychotka muszę zrobić mojej córci.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.