Pyszne tartaletki z kremem mascarpone i poziomkami to pomysł na idealny letni deser. Jest prosty w przygotowaniu i zasmakuje każdemu.
Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek. Na wierzch każdej układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy do śmietanki Łaciatej 2 łyżki sera i mieszamy. Potem dokładamy resztę i delikatnie mieszamy.
Poziomki myjemy i osuszamy. Upieczone tartaletki wypełniamy gotowym kremem i układamy na każdej poziomki.
Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby się ubiła.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Monika Och
Opublikowany: 2018-01-10 06:58:00
Pychotka muszę zrobić mojej córci.
Odpowiedz