Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wbić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka, ostudzić. Ciasto przekroić na połowę.
Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować. Wybić do miski jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej.
Dodaj komentarz