Zebra budyniowo - krówkowa

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa :

  • 4 szkl. mleka Łaciate
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko całe
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 220 g masła Łaciate

Dodatkowo :

  • 1 puszka masy krówkowej
  • Polewa czekoladowa
  • Bułka tarta
  • Tłuszcz

Przygotowanie

Ciasto

Wbić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka, ostudzić. Ciasto przekroić na połowę.



Masa budyniowa

Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować. Wybić do miski jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.



Składanie ciasta

Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.