Kiedy robi się coraz cieplej, zwiększa się dostęp do świeżych owoców. W tym okresie możemy zestawiać je ze sobą pojedynczo lub zrobić kolorowy mix, który doda koloru i smaku spotkaniom z najbliższymi.
Danie: Deser, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Przygotowanie takiej pięknej i kolorowej sałatki owocowej jak na zdjęciu wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Wystarczy jedynie odpowiednio pokroić i poukładać owoce.
Na początku wszystkie owoce dokładnie myjemy. Nie należy obierać grejpfruta i kiwi. Obrać należy jedynie banana, a od truskawek oderwać szypułki. Połówki kiwi strzępimy (wycinamy ząbki).
Mango kładziemy na desce do krojenia, przytrzymujemy je w pozycji pionowej i odkrawamy szersze boki wzdłuż pestki. Części owocu nacinamy w dłoni w kratkę, a skórkę odwracamy na lewą stronę. Figi kroimy w ćwiartki. Pokrojonego w plasterki grejpfruta, plasterki banana, połówki truskawek, mango, figi oraz winogrona układamy na talerzach.
Teraz wystarczy dodać do sałatki maliny, borówki, listki mięty i zajadać ją ze smakiem.
Wybierając mango w sklepie musimy zwrócić uwagę na kolor i jędrność skóry. Kiedy jest żółte i jędrne, a po naciśnięciu możemy wyczuć palcami lekki miąższ to znaczy, że jest już dojrzałe, słodkie i smaczne.
Dodaj komentarz