Śmietankowy zawrót głowy

Autor:

Beata Pietrus

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretki:

  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 litr wody

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki Łaciata 36%,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 2

Galaretkę truskawkową i agrestową rozpuszczamy każdą w pół litra wody, wylewamy do formy, czekamy aż stężeje i kroimy w kostkę.



Krok 3

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Delikatnie mieszamy z pokrojonymi pozostałymi dwoma galaretkami.



Krok 4

Biszkopt kroimy na 2 części, przekładamy masą śmietankową, odstawiamy na 4 godziny w chłodne miejsce, przystrajamy dżemem, świeżymi owocami lub po prostu cukrem pudrem.



Wskazówki

Należy dokładnie wymieszać ubitą śmietankę z galaretką cytrynową, by nie zrobiły się grudki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.