Faworki

Faworki, inaczej chruściki to tradycyjne ciastka posypane cukrem pudrem, wyglądające jak kokardki. To pomysł na pyszny podwieczorek.

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
  • - 4 żółtka
  • - 6-7 łyżek kwaśnej śmietany
  • - ½ łyżeczki cukru
  • - 1 łyżka octu 6%
  • - szczypta soli
  • - olej do smażenia
  • - cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1


Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i ocet. Energicznie mieszaj i wyłóż ciasto na blat. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.



Krok 2


Na blat posypany mąką wyłóż ciasto, podziel je na porcje i rozwałkuj. W miarę potrzeby dosyp ponownie mąkę.



Krok 3

Rozwałkowane ciasto pokrój nożem na paski tej samej szerokości. Natnij każdy kawałek na środku i przeciągnij przez otwór jeden koniec. Dzięki temu powstanie wzór faworka.



Krok 4


Faworki smaż na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu wyłóż je
na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.