Faworki, inaczej chruściki to tradycyjne ciastka posypane cukrem pudrem, wyglądające jak kokardki. To pomysł na pyszny podwieczorek.
Danie: Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj żółtka, śmietanę i ocet. Energicznie mieszaj i wyłóż ciasto na blat. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
Na blat posypany mąką wyłóż ciasto, podziel je na porcje i rozwałkuj. W miarę potrzeby dosyp ponownie mąkę.
Rozwałkowane ciasto pokrój nożem na paski tej samej szerokości. Natnij każdy kawałek na środku i przeciągnij przez otwór jeden koniec. Dzięki temu powstanie wzór faworka.
Faworki smaż na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu wyłóż je
na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj komentarz