Torcik bezowy z kremem śmietanowo - truskawkowym

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem:

  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36 %
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

  • świeże truskawki
  • płatki róż do dekoracji
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Blaty do bezy najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj tak długo aż drobinki cukru przestaną być wyczuwalne. Na koniec dodaj skrobię oraz ocet i miksuj przez 1 min. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 120 stopni C. Przygotuj 2 blachy piekarnika, każdą wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj 2 blaty bezowe o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz ok 2h. Wyłącz piekarnik i pozostaw blaty w środku do całkowitego ostudzenia.



Krok 2

Truskawki zagotuj w rondelku z cukrem, zmiksuj na puree, w celu usunięcie pestek -przetrzyj przez sitko i redukuj na wolnym ogniu do uzyskania ok 200 ml puree, zdejmij ze źródła ciepła. Żelatynę zalej 6 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Po kilku minutach dodaj do truskawek i mieszając rozpuść żelatynę. Pozostaw do ostudzenia a następnie wstaw do lodówki.



Krok 3

Mascarpone połącz w misce ze śmietanką oraz cukrem pudrem i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec ubijanie dodaj schłodzone truskawki z żelatyną i powstały krem wstaw ponownie do lodówki. Po kilkunastu minutach krem przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj krem na bezowych blatach. Ustaw jeden na drugim, udekoruj świeżymi truskawkami oraz płatkami róż (opcjonalnie) i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.