Pierś kaczki w sosie wiśniowym

Pyszne połączenie mięciutkiego mięsa i słodkiego sosu wiśniowego z dodatkiem odrobiny chili. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.80/5

Oceń przepis

Ocena

4.80/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kaczki,
  • - 500 g wiśni bez pestek,
  • - 4 łyżki miodu,
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciataj 30%,
  • - 3 łyżki oleju,
  • - 1 łyżeczka chili
  • - Natka pietruszki do dekoracji

Marynata:

  • - 3 łyżki oleju,
  • - 1 szklanka soku wiśniowego,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Mieszamy poszczególne składniki marynaty, nacieramy nią kaczkę i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kaczkę podsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Wiśnie bez pestek zalewamy sokiem wiśniowym i dusimy. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby część sosu się zredukowała. Połowę sosu lekko blendujemy - resztę pozostawiamy z kawałkami wiśni.



Krok 4 

Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z sosem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Wraz z kaczką możemy również upiec ulubione warzywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.