Torcik kawowy

Autor:

Kamila O

Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka. Wsypać kawę rozpuszczalną. Ucierać wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce. 2 łyżki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Herbatniki maczać w zimnym naparze i układać w formie bez boków lub na desce. Każdą warstwę przełożyć kremem, również wierzch i boki tortu. Wierzch obsypać resztą kawy. Ozdobić orzechami i migdałami i ziarenkami kawy. Tort wstawić na 2-3 godziny do lodówki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Herbatniki 5 paczek
  • Żółtka 2 szt.
  • Masło Łaciate 50 dag
  • Cukier puder 20 dag
  • Orzechy włoskie 6-8 szt.
  • Ziarna kawy
  • Płatki migdałowe
  • Kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • Kawa 4 łyżki (mielona)

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka. Wsypać kawę rozpuszczalną. Ucierać wszystkie składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce.



Krok 2

2 łyżki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

Herbatniki maczać w zimnym naparze i układać w formie bez boków lub na desce. Każdą warstwę przełożyć kremem, również wierzch i boki tortu. Wierzch obsypać resztą kawy. Ozdobić orzechami i migdałami i ziarenkami kawy. Tort wstawić na 2-3 godziny do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.