Torcik szpinakowy ze śmietaną

Autor:

Kamila O

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • CIASTO:,
  • szpinak mrożony - 35 dag,
  • cukier - 20 dag,
  • jajka - 4 szt,
  • olej - 1 szkl,
  • mąka pszenna - 1 szkl,
  • mąka krupczatka - 1 szkl,
  • proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki,
  • KREM:,
  • śmietana łaciata 36% - 500 ml,
  • śmietan - fin - 3 szt,
  • cukier puder - 3 łyżki,
  • DODATKOWO:,
  • perełki złote,
  • cukier błyszczący

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder. Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, i dowolnie dekorujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy perełkami i cukrem błyszczącym. Schładzamy ok 2 godz.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.