Tort cytrynowy

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na biszkopt 24 cm

  • 6 jaj
  • 2/3 szk. cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • Szczypta soli

Na krem

  • 600 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Na poncz

  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Do dekoracji

  • 180 g wafelków o smaku cytrynowym
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.



Krem śmietanowo-cytrynowy

Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, zostawić aż będą tężeć. Śmietankę ubić, dodać do niej skórkę z cytryny i wąskim strumieniem wlać tężejącą galaretkę cały czas miksując śmietanę.



Składanie

Blaty nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki tortu. 8 wafli odłożyć do dekoracji, resztę rozkruszyć, pokruszonymi waflami obłożyć boki tortu. Na wierzchu ułożyć wafelki i pokrojoną w bardzo cienkie plasterki cytrynę. Schłodzić w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.