Dla prawdziwych smakoszy czekolady. Czekoladowy tort z czekoladą, który Cię zachwyci.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy tortownice i wykładamy ją papierem do pieczenia.
W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu, studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do rondla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na samym końcu dodajemy cukier. Za pomocą szpatułki łączymy białka z masą czekoladowa. Bardzo delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.
Pieczemy 30 minut.
Mus czekoladowy przygotowujemy analogicznie do spodu. Żelatynę dodajemy na samym końcu. Wylewamy na upieczone ciasto.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj komentarz