Tort czekoladowy z musem czekoladowym

Dla prawdziwych smakoszy czekolady. Czekoladowy tort z czekoladą, który Cię zachwyci.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 150 g masła Łaciate
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 6 jajek
  • 1 łyżka kakao 70%
  • ¾ szklanki brązowego cukru

Mus:

  • 100 g masła Łaciate
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao 70%
  • 100 g cukru
  • 80 ml przestudzonej żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy tortownice i wykładamy ją papierem do pieczenia.



Krok 2

W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu, studzimy.



Krok 3

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do rondla. Białka ubijamy na sztywną pianę. Na samym końcu dodajemy cukier. Za pomocą szpatułki łączymy białka z masą czekoladowa. Bardzo delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy.



Krok 4 

Pieczemy 30 minut.



Krok 5

Mus czekoladowy przygotowujemy analogicznie do spodu. Żelatynę dodajemy na samym końcu. Wylewamy na upieczone ciasto.



Krok 6

Wstawiamy do lodówki na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.