Yorkshire pudding to potrawa wywodząca się z Wielkiej Brytanii, która powstaje poprzez pieczenie w foremkach ciasta podobnego do naleśnikowego. Najczęściej stanowi dodatek do niedzielnego obiadu, jednak ciekawą alternatywą jest nadziewanie puddingu - wtedy może stanowić osobne danie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.
Mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka i sól zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do czasu nagrzania się oleju.
Przygotować formę na muffiny. Do każdego zagłębienia nalać po łyżce oleju. Formę wstawić do piekarnika na minimum 10 minut, aby olej dobrze się rozgrzał.
Gdy olej będzie gorący, wyciągnąć blaszkę i równomiernie wlać ciasto do zagłębień. Należy uważać, gdyż olej może pryskać.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Aby ciasto łatwiej wlewało się do formy, można przelać je wcześniej do dzbanka.
Dodaj komentarz