Yorkshire pudding

Yorkshire pudding to potrawa wywodząca się z Wielkiej Brytanii, która powstaje poprzez pieczenie w foremkach ciasta podobnego do naleśnikowego. Najczęściej stanowi dodatek do niedzielnego obiadu, jednak ciekawą alternatywą jest nadziewanie puddingu - wtedy może stanowić osobne danie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • - ¾ szklanki mleka Łaciate,
  • - ¾ szklanki wody gazowanej,
  • - 3 jajka,
  • - 1 płaska łyżeczka soli,
  • - 12 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.



Krok 2

Mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka i sól zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do czasu nagrzania się oleju.



Krok 3

Przygotować formę na muffiny. Do każdego zagłębienia nalać po łyżce oleju. Formę wstawić do piekarnika na minimum 10 minut, aby olej dobrze się rozgrzał.



Krok 4

Gdy olej będzie gorący, wyciągnąć blaszkę i równomiernie wlać ciasto do zagłębień. Należy uważać, gdyż olej może pryskać.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wskazówki

Aby ciasto łatwiej wlewało się do formy, można przelać je wcześniej do dzbanka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.