Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier a następnie żółtka jaj. Dodać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec Ok 45 min w 175 stopniach w formie 26 cm i 18 cm.
Czekolady rozpuścić e podgrzanej śmietanie 36% z masłem. Dokładnie wymieszać i wylać do formy 23cm i 16cm. Zmrozić przez ok. 12h.
Zaparzoną kawę wymieszać z sokiem z cytryny.
Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance 36% z masłem, dokładnie wymieszać i wstawić na ok. 12h do lodówki.
Biszkopt 26cm podzielić na blaty, każdy z nich nasączyć ponczem. Schłodzony krem ubić mikserem i posmarować każdy blat. Na pierwszy blat nałożyć zmrożony placek ganache śmietanowego. Przykryć drugim blatem. Na krem wyłożyć zamrożone maliny, przykryć 3 blatem. Dodatkowo do malin można dodać płatki migdałowe. Tak złożony tort obsmarować na wierzchu i po bokach kremem śmietanowym i schłodzić. Postąpić tak samo z biszkoptem o mniejszej średnicy. Torty ułożyć 1 na 2. Gotowy tort obłożyć dekoracyjnie masą cukrową. Schłodzić i gotowe
Dodaj komentarz