Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z pulpecikami

Świetna, bardzo sycąca i zdrowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z pulpecikami. Dobrze smakuje zasadniczo o każdej porze roku. Jeśli wzbogacimy ją o łyżeczką ostrej papryki, zimą rozgrzeje nawet w najbardziej mroźne dni. Poza sezonem można użyć analogiczną ilość pomidorów z puszki.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 700 g pomidorów malinowych
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 80 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz

Pulpeciki:

  • 300 g mielonego mięsa
  • ½ cebuli
  • 1 małe jajko
  • sól
  • pieprz
  • ½ czerstwej kajzerki
  • mleko Łaciate 3,2%
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kajzerkę potrzebną do pulpecików zalej mlekiem.



Krok 2

Soczewicę przepłucz na sicie. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.



Krok 3

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj tymianek, czosnek i suchą soczewicę. Chwilę przesmaż, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do miękkości soczewicy.



Krok 4

W międzyczasie przygotuj pulpeciki. W misce dobrze połącz mięso mielone, odciśniętą z mleka kajzerkę, startą cebulę, sól i pieprz. Z masy uformuj małe kulki, a natsępnie usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.



Krok 5

Do garnka dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem oraz startą marchewką. Gotuj bez przykrycia kolejne 15 minut.



Krok 6

Do zupy wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Serwuj razem z pulpecikami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.