Świetna, bardzo sycąca i zdrowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów z pulpecikami. Dobrze smakuje zasadniczo o każdej porze roku. Jeśli wzbogacimy ją o łyżeczką ostrej papryki, zimą rozgrzeje nawet w najbardziej mroźne dni. Poza sezonem można użyć analogiczną ilość pomidorów z puszki.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kajzerkę potrzebną do pulpecików zalej mlekiem.
Soczewicę przepłucz na sicie. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj tymianek, czosnek i suchą soczewicę. Chwilę przesmaż, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do miękkości soczewicy.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. W misce dobrze połącz mięso mielone, odciśniętą z mleka kajzerkę, startą cebulę, sól i pieprz. Z masy uformuj małe kulki, a natsępnie usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Do garnka dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem oraz startą marchewką. Gotuj bez przykrycia kolejne 15 minut.
Do zupy wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Serwuj razem z pulpecikami. Smacznego!
Dodaj komentarz