Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto wykorzystać do jego przygotowania sezonowe owoce, na przykład kwaskowaty rabarbar i słodkie truskawki, które cudownie łączą się z waniliową kruszonką. To połączenie smaków z pewnością przypadnie każdemu do gustu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • Ciasto:
  • - 1 jajko, rozm. L
  • - 20 g drożdży
  • - 50 ml ciepłego mleka Łaciate
  • - 50 ml oleju
  • - 40 g cukru
  • - 1 szklanka mąki

Kruszonka:

  • - 30 g masła Łaciate
  • - 3 łyżki mąki
  • - 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • - 3 łodygi rabarbaru
  • - kilka truskawek
  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.



Krok 2

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć palcami, przykryć i odstawić do lodówki.



Krok 3

Do zaczynu dodać jajko, resztę cukru. Wymieszać za pomocą miksera z hakiem. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę. Wyrabiać 5 minut. Dodać olej i wyrabiać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.



Krok 4

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki.



Krok 5

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 6

Keksówkę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, przelać je do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość posypać kruszonką.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.



Wskazówki

W przypadku użycia większej, prostokątnej blaszki (np. 23x29 cm) należy potroić gramatury poszczególnych składników ciasta.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.