Ciasto drożdżowe idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto wykorzystać do jego przygotowania sezonowe owoce, na przykład kwaskowaty rabarbar i słodkie truskawki, które cudownie łączą się z waniliową kruszonką. To połączenie smaków z pewnością przypadnie każdemu do gustu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć palcami, przykryć i odstawić do lodówki.
Do zaczynu dodać jajko, resztę cukru. Wymieszać za pomocą miksera z hakiem. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę. Wyrabiać 5 minut. Dodać olej i wyrabiać do połączenia składników. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Keksówkę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, przelać je do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.
W przypadku użycia większej, prostokątnej blaszki (np. 23x29 cm) należy potroić gramatury poszczególnych składników ciasta.
Dodaj komentarz