Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białko oddziel od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczypta soli. Do ubitych białek dodaj cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, przesiana mąkę i delikatnie wymieszaj. Biszkopt przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Wystudź w tortownicy.
2 galaretki owoce leśne rozpuść w 150 ml wody. 150 gram jagód/borówek podgrzej do uzyskania konsystencji dżemu i zblenduj na gładka masę. Śmietankę ubij, następnie dodaj jagody i galaretki. Zmiksuj. Wyłóż na wystudzony biszkopt (zapięty w rancie/tortownicy). Przełóż do lodówki na 15 minut do ścięcia górnej warstwy. Po tym czasie będzie można wylać mus jagodowy.
Jagody/borówki zblenduj i połącz z 1 galaretką owoce leśne rozpuszczona w 150ml wody. Wyłóż na ściętą masę jogurtową. Ciasto przełóż do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego, dobierz odpowiednią końcówkę (u mnie standardowa gwiazdka) i dekoruj. Ozdób świeżymi owocami i listami melisy!
Dodaj komentarz