Tort Jagodowo-śmietankowy

Autor:

Katarzyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort

  • Tortownica 21 cm średnicy
  • 3 jajka roz. M
  • 1/2 szklanki mąki typ 450
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Masa śmietankowa
  • 600g śmietanki 30% Łaciata
  • 150 g jagód/borówek
  • 2 galaretki owoce leśne
  • Mus jagodowy
  • 150 g jagód/borówek
  • 1 galaretka owoce leśne
  • Dekoracja
  • 150 g śmietanki 36% Łaciata
  • 1 łyżkę cukru pudru
  • garść borówek/jagód
  • listki melisy

Przygotowanie

Biszkopt

Białko oddziel od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczypta soli. Do ubitych białek dodaj cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, przesiana mąkę i delikatnie wymieszaj. Biszkopt przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Wystudź w tortownicy.



Masa śmietankowa

2 galaretki owoce leśne rozpuść w 150 ml wody. 150 gram jagód/borówek podgrzej do uzyskania konsystencji dżemu i zblenduj na gładka masę. Śmietankę ubij, następnie dodaj jagody i galaretki. Zmiksuj. Wyłóż na wystudzony biszkopt (zapięty w rancie/tortownicy). Przełóż do lodówki na 15 minut do ścięcia górnej warstwy. Po tym czasie będzie można wylać mus jagodowy.



Mus jagodowy

Jagody/borówki zblenduj i połącz z 1 galaretką owoce leśne rozpuszczona w 150ml wody. Wyłóż na ściętą masę jogurtową. Ciasto przełóż do lodówki do schłodzenia.



Dekoracja

Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego, dobierz odpowiednią końcówkę (u mnie standardowa gwiazdka) i dekoruj. Ozdób świeżymi owocami i listami melisy!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.