Śmietanowiec ciotki Viktorii

Autor:

Teresa 155

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 400 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 200 g cukru

masa śmietanowa

  • Śmietanka Łaciata 36% 500 g
  • Cukier puder 6 łyżek
  • Cukier z wanilią 2 łyżeczki
  • Jogurt grecki 400 g
  • Jogurt naturalny 180 g

Wykończenie

  • 3 łyżki wody z cukrem
  • kokos 50 g
  • kolorowa posypka
  • krem karmelowy

Przygotowanie

Ciasto

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp drobny cukier po łyżce – wciąż ubijając. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.



Masa śmietanowa

Śmietankę Łaciatą 36% ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodaj jogurty i połącz.



Wykończenie

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części, nasącz wodą z cukrem. Na jedną część wyłóż ubitą śmietankę i przykryj drugą częścią. Posmaruj wierzch ciasta kremem karmelowym, posyp kokosem uprażonym wcześniej na suchej, gorącej patelni. Posyp kolorowymi posypkami, gwiazdkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.