Pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta, która idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa. Możesz ją przygotować na obiad lub na ciepłą kolację.
Danie: Obiad
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy 27 cm. Ciasta układamy na papierze do pieczenia.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry.
Na spodzie ciast zostawiając kilka cm od brzegów wolne, umieszczamy po porcji tartego sera mozzarella, sól, listki bazylii oraz układamy pomidory. Posypujemy pieprzem. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz. Gotowe tarty wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na około 15 minut. Przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.
Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zrumieniło.
Dodaj komentarz