Rustykalna tarta z mozzarellą i pomidorami

Pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta, która idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa. Możesz ją przygotować na obiad lub na ciepłą kolację.

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Nadzienie:

  • 150 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • duża garść listków świeżej bazylii
  • 4-5 pomidorów
  • kilka listków świeżej natki pietruszki do dekoracji

Ciasto:

  • 50 ml śmietany kwaśnej
  • 50 ml zimnej wody
  • 250 g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 100 g masła (schłodzone i starte na tarce)

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy 27 cm. Ciasta układamy na papierze do pieczenia.



Krok 3

Pomidory myjemy i kroimy w plastry.



Krok 4

Na spodzie ciast zostawiając kilka cm od brzegów wolne, umieszczamy po porcji tartego sera mozzarella, sól, listki bazylii oraz układamy pomidory. Posypujemy pieprzem. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz. Gotowe tarty wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na około 15 minut. Przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Brzegi ciasta możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zrumieniło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.