Tort KINDER-OREO z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao.

Krem śmietankowy

  • śmietanka 30% Łaciata (schłodzona)- 750 ml
  • biała czekolada - 2 tabliczki po 100g

Polewa i przekładanie biszkoptu

  • 50 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 30 g masła Łaciate
  • polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady
  • maliny (mogą być mrożone) lub inne kwaśne owoce
  • gorzka herbata do nasączenia biszkoptu

Dekoracja

  • jajko niespodzianka
  • Kinder Bueno
  • Kinder Max
  • Ciasteczka Oreo
  • kawałki czekolady
  • czekoladowa posypka

Przygotowanie

I ETAP - Biszkopt

Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem (jak kogiel mogiel) Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli wcześniej przesianą mąkę. (jeżeli chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką) Tortownicę wysmaruj masłem. Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C na ok. 25 minut.



II ETAP - Krem

Schłodzoną śmietankę miksujemy, aż do uzyskania gęstej śmietany (konsystencja jak śmietana do gofrów) uważaj, żeby nie przebić śmietanki.



III etap - Biała czekolada

Jeżeli masz mikrofalówkę rozpuść czekoladę w mikrofalówce jeśli nie, przygotuj gorącą kąpiel. Weź rondel, wlej wody i zagotuj, możesz rozpuścić czekoladę na parze bądź wstaw miseczkę do rondla, mieszaj czekoladę aż to całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada wystygnie, ale wciąż będzie płynna przelej ją do masy śmietanowej i miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia składników.



IV Etap - przekładanie biszkoptu

Biszkopt przedziel na 3 równe części. Na pierwszy płat biszkopta. Wyłóż na nim odsączone maliny. Przykryj następnym płatem, nasącz go i posmaruj równomiernie kremem i tak postępuj z każdym płatem biszkoptu. UWAGA: Przygotuj teraz wszystkie słodkości do dekoracji (rozpakuj z papierków)



V Etap - Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Równomiernie rozlej polewę na torcie.



VI Etap - Dekoracja

Pozostaje najprzyjemniejsza część czyli dekoracja. Musisz zrobić to szybko, aby czekolada nie zastygła i dekoracja dobrze się trzymała. Super będzie wyglądać np. jajko niespodzianka, Kinder Bueno, Kinder Max, Ciasteczka Oreo, kawałki czekolady, czekoladowa posypka



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.