Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem (jak kogiel mogiel) Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli wcześniej przesianą mąkę. (jeżeli chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką) Tortownicę wysmaruj masłem. Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C na ok. 25 minut.
Schłodzoną śmietankę miksujemy, aż do uzyskania gęstej śmietany (konsystencja jak śmietana do gofrów) uważaj, żeby nie przebić śmietanki.
Jeżeli masz mikrofalówkę rozpuść czekoladę w mikrofalówce jeśli nie, przygotuj gorącą kąpiel. Weź rondel, wlej wody i zagotuj, możesz rozpuścić czekoladę na parze bądź wstaw miseczkę do rondla, mieszaj czekoladę aż to całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada wystygnie, ale wciąż będzie płynna przelej ją do masy śmietanowej i miksuj na niskich obrotach, aż do połączenia składników.
Biszkopt przedziel na 3 równe części. Na pierwszy płat biszkopta. Wyłóż na nim odsączone maliny. Przykryj następnym płatem, nasącz go i posmaruj równomiernie kremem i tak postępuj z każdym płatem biszkoptu. UWAGA: Przygotuj teraz wszystkie słodkości do dekoracji (rozpakuj z papierków)
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Równomiernie rozlej polewę na torcie.
Pozostaje najprzyjemniejsza część czyli dekoracja. Musisz zrobić to szybko, aby czekolada nie zastygła i dekoracja dobrze się trzymała. Super będzie wyglądać np. jajko niespodzianka, Kinder Bueno, Kinder Max, Ciasteczka Oreo, kawałki czekolady, czekoladowa posypka
Dodaj komentarz