Eskalopki drobiowe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 g panko
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • ½ l oleju
  • 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 2 szalotki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 200 ml białego wina
  • 40 g ziarnistego, zielonego pieprzu
  • groszek cukrowy

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka natnij w połowie tak, żeby powstały eskalopki i rozbij je tłuczkiem. Mięso dopraw solą himalajską, a następnie posmaruj mięso serkiem śmietankowym. Połówki mięsa złóż w całość.



Krok 2

Do dużej miski dodaj panko. Dodaj paprykę słodką i wymieszaj. Mięso obtocz w panierce i odstaw.



Krok 3

Pokrój szalotki w pióra. Podsmaż je w rondelku na odrobinie oliwy. Dodaj pieprz zielony ziarnisty, wino białe i gotuj na małym ogniu.



Krok 4

Usmaż eskalopki w sporej ilości tłuszczu.



Krok 5

Po odparowaniu wina białego dodaj do sosu śmietanę i podgrzej, aż do zagotowania. Co jakiś czas mieszaj.



Krok 6

Eskalopki podawaj z sosem i blanszowanym groszkiem cukrowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.