Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć na sitku z wody. Jeśli jest mało rozdrobniony to należy go rozdrobnić na papkę blenderem. (Świeży szpinak należy zblendować).
W misie miksera umieścić całe jaja i cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnożółtej masy. Następnie dalej ubijając dodać olej dolewając cienkim strumieniem. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę z cytryny i sok. Całość miksować do połączenia się składników już delikatniej.
Masę przelać do tortownicy dużej o wymiarach 23 cm i piec w 180 stopniach grzanie góra i dół około 40 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po tym czasie pozostawić do ostygnięcia i wyciągnąć z blachy.
Górę ciasta odciąć i pokruszyć A pozostałe przeciąć na dwie części.
Teraz przygotować należy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy mascarpone. Na końcu aromat cytrynowy.
3/4 kremu smaruje jedna część przeciętnego ciasta i przykładem drugą. Następnie 1/4 kremem smaruje wierzch i posypuje pokruszonymi okruchami ciasta. Można udekorować borówkami malinami lub owocami granatu.
Całość schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj komentarz