Tort śmietankowy

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Na biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju

Masa maślana

  • 300 g masła Łaciate
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • Szczypta czerwonego barwnika spożywczego

Masa śmietanowa

  • 1 l śmietanki 36% Łaciata
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Ponad to

  • Na poncz:
  • 1 szklanka mocnej słodzonej herbaty
  • Ponad to wydruk cukrowy

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 stopni C bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.



Masa śmietanowa

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać zaczynając od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana jest już ubita dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać już tylko do połączenia się składników.



Przełożenie

Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć herbatą, następnie wyłożyć na niego 1/3 masy śmietanowej. Przykryć kolejnym blatem, którego również należy nasączyć i posmarować kolejną częścią śmietany. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go,ale nie smarować już śmietaną. Pozostała śmietaną smarujemy boki tortu.



Masa maślana

Masa maślana. Masło w temperaturze pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać cukier puder i mleko,aż do uzyskania jednolitej, gęstej kremowej masy. Na końcu dodać barwnik i ubijać jeszcze do uzyskania jednolitego koloru. Górę tortu posmarować masą maślaną, położyć na nią wydruk cukrowy i mocno go docisnąć. Resztę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką. Ozdobić rant tortu na górze, tak aby zasłonić miejsce w którym kończy się wydruk. Pozostałym kremem ozdobić dół tortu. Odstawić do lodówki na ok. Godzinę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.