ciasto cycuszki murzynki

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Biszkopt: 150 g mąki pszennej ,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
  • Ciasto makowo-kokosowe: ,
  • 210 g cukru kryształu ,
  • 3/4 szkl. maku ,
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 6 białek,
  • Masa budyniowa: ,
  • 370 ml mleka,
  • 250 g margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 1 op. budyniu z cukrem (najlepszy jest waniliowy) ,
  • 6 łyżek cukru ,
  • 3 łyżki mąki pszennej ,
  • 3 -4łyżki kakao ,
  • Ponadto: ,
  • polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany),
  • dżem pomarańczowy 300 g ,
  • 120 g biszkoptów okrągłych-,
  • OBOWIĄZKOWO 120 ml białego półsłodkiego wina

Przygotowanie

Krok 1

1 Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać kakao i dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm. Piec w temp. 150' C przez ok. 30 minut. 2 Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm Piec w temp. 170' C przez ok. 40 minut. 3 Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. 4 Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarowac masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyc biszkopty namoczone w winie. Polac dośc obficie polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.