Czarno-białe rogaliki

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

podwieczorek

  • 30 dag.mąki
  • 3 dag drożdży
  • 10 dag.masła Łaciate
  • 1/2 szklanki śmietany 18% Łaciata
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek mleka Łaciate
  • 1 cukier waniliowy
  • pół słoiczka dżemu z rokitnika

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.