Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
Dodaj komentarz