Tort z białą czekoladą i malinami

Autor:

osawicka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 3 czekolady białe
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 śmietan fixy
  • dżem malinowy
  • maliny
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

BISZKOPT: Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli, na sztywno. Gdy będą tworzyły sztywną pianę dodawaj po łyżce cukru i nadal energicznie miksuj do rozpuszczenia całego cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei żółta. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę przelej do tortownicy 26 cm średnicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 40 min. Upieczony biszkopt upuść energicznie na podłogę z 50 cm i odłóż do wystudzenia.





Krok 2

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KOKOSU: krem przygotowujemy dzień wcześniej! Do garnuszka wlej śmietanę 36% oraz wsyp wiórki. Zagotuj. Do miski wrzuć połamane białe czekolady i zalej je wrzącą śmietaną. odstaw. Wymieszaj dokładnie po 5 minutach i włóż na całą noc do lodówki. Masa ładnie stężeje. Następnego dnia dosyp do masy 2 śmietan fixy i wszystko dokładnie ubij. Powstanie pyszny, sztywny krem.



Krok 3

KREM DO OBŁOŻENIA TORTU: śmietanę 36% ubij na sztywny krem razem z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.



Krok 4

SKŁADANIE TORTU: biszkopt przekrój na 3 blaty. Ułóż 1 blat na paterę i nasącz np, sokiem z cytryny. Wyłóż na niego połowę dżemu malinowego i połową kremu z białej czekolady. Powtórz czynność. Ostatni blat również nasączamy, górę i boki tortu smarujemy kremem z mascarpone i dowolnie dekorujemy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.