Proste chili z indykiem

Ten pożywny przepis na chili z indykiem, sporządzony z łatwych do znalezienia składników i podstawowych artykułów ze spiżarni, rozgrzeje Cię od środka!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 450 g mielonego indyka
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 puszka fasoli z puszki
  • 1 łyżka czosnku
  • 2 łyżki chili w proszku
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • śmietana Łaciata 18%
  • ser tarty Jantar
  • szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj indyka. Smaż i mieszaj, aż równomiernie się zarumieni, przez ok. 6-8 min. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż do jej zeszklenia.



Krok 2

Na patelnię dodaj wodę. Dodaj pomidory, odsączoną fasolę i posiekany czosnek.



Krok 3

Dodaj chili w proszku, paprykę, oregano, pieprz cayenne, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj.



Krok 4

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.



Krok 5

Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem i tartym serem Jantar. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.