Frittata z warzywami z pieczonymi szparagami

Przepyszna fritata, która będzie idealna jako przekąska lub obiad. Połączenie szparagów i sosu śmietanowo-ziołowego tworzą niezapomniane połączenie smaków.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • kilka plastrów sera żółtego Królewski z Kolna Mlekpol
  • 3 jajka
  • ½ cukinii
  • ½ żółtej papryki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki śmietany Mazurski Smak 12%
  • garść świeżej pietruszki
  • kilka sztuk liści mięty
  • 8 szparagów
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka ziół kuchni włoskiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól wg uznania

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, program pieczenia góra dół.

Szalotkę, cukinię oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Przyprawiamy ziołami kuchni włoskiej.



Krok 2

Do miski wbijamy jajka. Następnie jajka dokładnie mieszamy z dodatkiem. Masę z jajek wylewamy na patelnię.

Na wierzchu układamy plastry sera żółtego Królewski z Kolna Mlekpol.

Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Szparagi posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.



Krok 4

W miseczce mieszamy śmietanę Mazurski Smak 12% z solą i pieprzem. Zioła siekamy i wrzucamy. Dodajemy musztardę oraz miód. Dip dokładanie mieszamy.



Krok 5

Upieczoną frittatę podajemy z grillowanymi szparagami i dipem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.