Tortilla de patatas

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 jaj
  • 8 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę także obieramy i kroimy w piórka.



Krok 2

Patelnię o średnicy 25 cm rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę z ziemniakami. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Gdy warzywa zmiękną przekładamy je do miski i odstawiamy. Czas smażenia to około 20 minut. Oliwę zostawiamy.



Krok 3

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do przestudzonych warzyw.



Krok 4

Oliwę na patelni ponownie rozgrzewamy i dodajemy warzywa z jajkami. Smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie przykrywamy tortille talerzem. W ten sposób przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy z drugiej strony. Podajemy ozdobioną rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.