Tost francuski z serem, szynką oraz beszamelem

Tost francuski zapiekany z sosem beszamelowym to pomysł na bardzo pyszne śniadanie, które doda energii na cały dzień.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • Ok. 200 g szynki
  • 300 g sera Gruyere

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka Łaciate
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i przyprawy. Następnie wlewamy powoli mleko cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Sos musi zgęstnieć. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Odstawiamy na bok.



Krok 2

Kromki chleba smarujemy lekko beszamelem. Nakładamy plastry sera oraz szynki. Przykrywamy kromką. Całość wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.



Krok 3

Pod koniec pieczenia, jakieś 5 minut przed końcem, gotowe tosty polewamy jeszcze beszamelem. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.