Tost francuski zapiekany z sosem beszamelowym to pomysł na bardzo pyszne śniadanie, które doda energii na cały dzień.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i przyprawy. Następnie wlewamy powoli mleko cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Sos musi zgęstnieć. Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Odstawiamy na bok.
Kromki chleba smarujemy lekko beszamelem. Nakładamy plastry sera oraz szynki. Przykrywamy kromką. Całość wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Pod koniec pieczenia, jakieś 5 minut przed końcem, gotowe tosty polewamy jeszcze beszamelem. Podajemy.
Dodaj komentarz