Sałatka sprawdzi się idealnie na zimowe dni. Sałatka sprawdzi się jako posiłek obiadowy, lunch w pracy lub przekąska podczas zimowej podróży. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Na początku należy obrać ziemniaki, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku z zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Czas gotowania zależny jest od wielkości ziemniaków.
W międzyczasie ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy w dość grubą kostkę. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę.
Po gotowaniu ziemniaków, odcedzamy je i zostawiamy garnek chwilę na gazie w celu odparowania pozostałości wody. Tak przygotowane ziemniaki należy odstawić do ostudzenia na pół godziny. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
Wszystkie uprzednio pokrojone składniki należy wymieszać ze sobą w większej misce. Nie przejmuj się, jeżeli kostki ziemniaków w trakcie mieszania zaczną się rozpadać, może to pomóc w połączeniu się składników sałatki.
Do składników dodajemy teraz Śmietankę Łaciatą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po wymieszaniu składników odstawiamy sałatkę do lodówki na godzinę. Po tym czasie nasz sycący posiłek jest już gotowy. Przed podaniem sałatkę możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz