Tradycyjne flaczki

Bardzo sycąca i aromatyczna potrawa, należąca do tradycyjnej, polskiej kuchni. Najlepiej smakuje na gorąco. Wymaga trochę pracy, ale dla takiego efektu - warto.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mrożonych flaków
  • - 3 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 seler
  • - 1 cebula
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu mięsnego
  • - 1 por
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do gotującego się wywaru mięsnego dodajemy flaki, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 15 minut.



Krok 2

Warzywa i drobno pokrojoną cebulę obsmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz) i smażymy około 5 minut. Obsmażone warzywa z przyprawami dodajemy do flaków. Dodajemy również pokrojony na talarki por i całość gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy majerankiem.



Krok 3

Podajemy np. ze szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.