Bardzo sycąca i aromatyczna potrawa, należąca do tradycyjnej, polskiej kuchni. Najlepiej smakuje na gorąco. Wymaga trochę pracy, ale dla takiego efektu - warto.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do gotującego się wywaru mięsnego dodajemy flaki, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy ok. 15 minut.
Warzywa i drobno pokrojoną cebulę obsmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz) i smażymy około 5 minut. Obsmażone warzywa z przyprawami dodajemy do flaków. Dodajemy również pokrojony na talarki por i całość gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy majerankiem.
Podajemy np. ze szczypiorkiem.
Dodaj komentarz