Tradycyjny schabowy z frytkami

Klasyka, którą uwielbia każdy Polak. Tradycyjny schabowy - w tej wersji podany z frytkami. Danie, którego nie trzeba reklamować - reklamuje się samo.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oleju do smażenia frytek i kotletów
  • 5 plasterków cytryny
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki, po czym obsmażamy na złoto na oleju.



Krok 2

Kotlety schabowe ubijamy na bardzo cienkie płaty, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron.



Krok 3

Kotlety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Następnie smażymy do zarumienienia z obu stron.



Krok 4

Kotlety podajemy z frytkami. Możemy dodać plasterki cytryny i natkę pietruszki do ozdoby.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.