Żeberka w miodzie i czosnku

Pyszne żeberka, które stanowią idealny pomysł na ciekawą przekąskę, lunch. Sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi, ale mogą również stanowić zwykły obiad. Połączenie miodu, czosnku i sosu sojowego nadaje im bardzo ciekawy smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki główne:

  • - 1 kg żeberek
  • - 5 liści laurowych
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - sok z 1 limonki
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 4 łyżki miodu
  • - 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy, porcjujemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 30 minut, po czym dokładnie odcedzamy i studzimy.



Krok 2

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.



Krok 3

Żeberka nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny.



Krok 4

Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka przez kolejne 20 minut.



Wskazówki

Podajemy np. z sałatą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.