Pyszne żeberka, które stanowią idealny pomysł na ciekawą przekąskę, lunch. Sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi, ale mogą również stanowić zwykły obiad. Połączenie miodu, czosnku i sosu sojowego nadaje im bardzo ciekawy smak.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Żeberka myjemy, porcjujemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 30 minut, po czym dokładnie odcedzamy i studzimy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Żeberka nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka przez kolejne 20 minut.
Podajemy np. z sałatą.
Dodaj komentarz