Tarta malinowa bez pieczenia

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 320 g ciastek z czekoladą (lub ciasteczek owsianych albo herbatników),
  • 80 g rozpuszczonego masła Łaciate

Masa:

  • 400 g sera mascarpone Mlekpol (w temperaturze pokojowej),
  • 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1/4 szklanki wrzątku ,
  • 200 g malin (można użyć innych owoców)

Przybranie:

  • 100 g malin (można tez użyć innych owoców letnich typu truskawki, borówki, brzoskwinie itp.)

Przygotowanie

Krok 1

Ciasteczka zmiel w malakserze (możesz też wrzucić do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta), dodaj rozpuszczone masło i mieszaj, aż powstaną wilgotne okruchy.



Krok 2

Masą ciasteczkową wylep formę do tarty o wymiarach 28 cm średnicy bądź 35x13 cm (najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem). Najlepiej wstawić do lodówki, kiedy będziemy przygotowywać krem.



Krok 3

Wrzątek wlać do miseczki, wsypać do niego żelatynę. Wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła i zostaw do lekkiego schłodzenia.



Krok 4

Do dużej misy wrzuć mascarpone, wlej kremówkę, wsyp cukier puder i zetrzyj skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Możesz również wymieszać trzepaczką. Do masy dodaj żelatynę i wymieszaj starannie. Dodaj maliny i wymieszaj delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców.



Krok 5

Tartę wstaw do lodówki na 2-4 godziny, aż masa się zetnie. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.