Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Ciasteczka zmiel w malakserze (możesz też wrzucić do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta), dodaj rozpuszczone masło i mieszaj, aż powstaną wilgotne okruchy.
Masą ciasteczkową wylep formę do tarty o wymiarach 28 cm średnicy bądź 35x13 cm (najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem). Najlepiej wstawić do lodówki, kiedy będziemy przygotowywać krem.
Wrzątek wlać do miseczki, wsypać do niego żelatynę. Wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła i zostaw do lekkiego schłodzenia.
Do dużej misy wrzuć mascarpone, wlej kremówkę, wsyp cukier puder i zetrzyj skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Możesz również wymieszać trzepaczką. Do masy dodaj żelatynę i wymieszaj starannie. Dodaj maliny i wymieszaj delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców.
Tartę wstaw do lodówki na 2-4 godziny, aż masa się zetnie. Smacznego :)
Dodaj komentarz