Truskawkowa chmurka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Galaretka z truskawkami:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 1/2 szklanki gorącej wody

Krem śmietankowy:

  • 300 g śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 150 g mascarpone Mlekpol
  • 1 łyżka cukru pudru

Beza:

  • 5 białek jajka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Truskawkowe galaretki rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudź, a potem wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki, aż do lekkiego zgęstnienia galaretki.



Krok 2

Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównaj i wstaw do lodówki, aż do całkowitego stężenia.



Krok 3

Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy. Piecz w temperaturze 140°C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.



Krok 4

Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo, aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.



Krok 5

Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.