Truskawkowa chmurka

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Galaretka z truskawkami:

  • Truskawki świeże - 200 g
  • Galaretka truskawkowy smak - 1 opakowanie
  • Wrzątek - szklanka

Krem śmietankowy:

  • Śmietanka Łaciata 36% kremówka - 170 g
  • Mascarpone - 80g
  • Cukier puder - 1 łyżka

Beza:

  • Białka z jajek - 1 sztuka
  • Cukier - 50 g
  • Skrobia ziemniaczana - łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Truskawkową galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.



Krok 2

Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.



Krok 3

Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy. Piecz w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.



Krok 4

Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.



Krok 5

Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.